Зеленчукови градински легла за начинаещи

зеленчукови легла

Какво е да имате зеленчукова градина в градината си?

Как да си направим зеленчукови легла и от какво? Кои зеленчуци  можете да отглеждате в зеленчукова градина от нулата?

Каква локация да изберем за зеленчуковите легла?

Първо и най важното нещо което първо трябва да направите е да изберете подходящо слънчево място за вашите зеленчукови легла. Разходете се из двора, постойте и огледайте добре местата където евентуално бихте направили зеленчуковите легла. Усетете мястото за засаждане . Важно е да имате лесен достъп и да се достига по лесно до тях.

Повечето зеленчуци се нуждаят от 8 часа пряка слънчева  светлина и ще е  добре да бъдат разположени на подходящо място. Не се тревожете ако вашата почва не е подходяща за тях или изцяло двора ви е покрит с бетон или павета. Всичко което се отглежда на нивото на земята, може да се отглежда и в повдигнати лехи. Вашият вариант е да бъдат повдигнати на определена височина за да може да достигате по лесно до тях.

Ако сте се съвсем нов в градинарството не се тревожете. Всичко се случва постепенно и ще видите след кратко време резултатите които сте пожънали.

Отглеждайте неща които ще ви носят радост и които ще поливате с настроение. Изберете зеленчуци които обичате да ядете, но не прекалявайте с тяхното засаждане , тъй като те се стресират от лоша циркулация на въздуха и кореново пространство.

моята градина
моята градина

Ние от Грийн Ат Хоум сме експерти за направата на зеленчукови легла във всяка една градина. Без значение от какъв материал са направени, ние трябва да усигорим основа и рамка където почвата ще се държи на място.

Задачата тук е да си направим „легла“ където ще отглеждаме нашите зеленчуци.

Избор на материали:

Дървесина

Дървесината е най подходящият материал за направата на градински легла. Реже се и се монтира лесно. Може да се купят нови дъски или ако са ви останали от някаква работа да приложим тях. Не трябва да забравяме, че някои дървесини съдържат токсини или са третирани с различни препарати, което това може да доведе до навреждането на растението.

Метал

Ламарина. Сайдинг, метални плочи биха свършили много добра работа за направата на градински легла. Те издържат дълго време и придават особен дизайн на вашата градина.

Плочки, камък, бетон

Ако искате да си направите по различна и разчупена форма можем да използваме  камъни или плочки. Те не изискват поддръжка и се запазват доста дълго във времето. Имаме набор от всякакви инструменти, така че, не е проблем да бъдат изрязани във формата която желаете.

Кои зеленчуци може да отглеждате в градинските легла?

Градинските лехи са най бързият начин за отглеждането на зеленчуци в домашни условия. Те се затоплят по рано през пролетта, дренират се добре и ви позволяват по всяко време да контролирате почвата.

Домати, чушки, моркови, картофи  пъпеши през пролетта и репички, магданоз, краставици, лук  и марули през зимата ви дават един чудесен избор за органична и полезна храна.

 

тиква в зеленчуково легло
тиква в зеленчуково легло
патладжан в зеленчиково легло
патладжан в зеленчиково легло

Поливане

Поливането е един от най добрите начини вашите зеленчуци да бъдат здрави и да растат благоприятно. От вас зависи да се уверим, че зеленчуците получават необходимата дневна доза вода. За да разберем дали всичко е наред трябва да поглеждате почвата дали е достатъчно влажна. Смело може да опипвате почвата с ръце и така да преценявате дали всичко е наред.

Торене

Добрата почва е сигурен вариант в който вашите зеленчуци ще растат здрави и и богати на хранителни вещества. Ето защо трябва да се обърне най-голямо внимание на почвата.

По магазините има доста богат избор на почвени смеси подходящи за зеленчуци така че, е лесен вариант за тези които тепърва започват с  това начинание. В тях се съдържа комбинация от компост, изгнили торове, нарязан мулч, торфен мъх и перлит.

 

видове торове в зеленчукови легла
видове торове в зеленчукови легла

Не се колебайте нито за миг ако искате да отглеждате зеленчуци в дома си. С наша помощ това може да стане за нула време.

Екипа на Грийн Ат Хоум сме професионалисти, които дълги години работим с удоволствие за да създаваме уют и хармония във всеки дом.